Print logo

Hanns Seidel

Hanns Seidel

Hanns Seidel

ACSP

I lindur në Aschaffenburg Hanns Seidel (1901-1961) u promovua në doktor të jurisprudencës në vitin 1929. Në vitin 1932 ai u bashkua me Partinë Popullore Bavareze (BVP) dhe u zgjodh një vit më vonë në zgjedhjet e këshillit të qytetit në vendlindjen e tij. Pas marrjes së NSDAP, Seidel u mor "mbrojtës", sepse ai gjithashtu mbrojti hebrenjtë e shumtë. Nga 1940-1945 Hanns Seidel ishte një luftëtar. Qeveria ushtarake amerikane emëroi pas përfundimit të luftës të paqortueshmin politikisht për Këshillin e Qarkut Aschaffenburg. Për CSU ai kandidoi me sukses

në vitin 1946 për Asamblenë Kushtetuese dhe Parlamentin Bavarez. Në shtator 1947, Kryeministri Hans Ehard emëroi Hanns Seidel si Ministër bavarez të Çështjeve Ekonomike.

Grupi parlamentar CSU e zgjodhi atë në vitin 1954  si zëdhënësin e tij dhe liderin e opozitës ndaj koalicionit katër-partiak (SPD, Partia Bavareze, FDP, GB/BHE). Si kryetar i ri i partisë ai udhëhoqi në vitin 1955 së bashku me sekretarin e tij të përgjithshme Friedrich Zimmermann gradualisht një modernizim dhe riorganizim të CSU. Kur koalicioni katër-partiak u shemb në tetor 1957, CSU formoi sërish qeverinë dhe parlamenti caktoi me shumicë votash Hanns Seidel në postin e kryeministrit bavarez. Popullsia nderoi kompetencat e Seidel dhe i dha CSU në zgjedhjet rajonale në vitin 1958 me vetëm nën 50%, rezultatin më të mirë që nga viti 1946. Pati një keqardhje masive pasi Seidel pas një dëmtimi në shpinë të pësuar në një aksident në janar të vitit 1960 duhet të jepte dorëheqjen si kryeministër dhe një vit më vonë edhe si kryetar i CSU-së. Më 5 gusht 1961, Hanns Seidel vdiq nga pasojat e lëndimit të tij. Disa muaj më vonë filloi planifikimi për një fondacion të lidhur me partinë, të cilit iu dha emri Hanns Seidel.